Rozgrzewająca zupa z fasoli ze świeżą kolendrą i lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dyna (obrana i pokrojona w kostkę) 300 g
- pomidory z puszki 300 g
- cebula 2
- czosnek 3 ząbki
- czerwona fasola z puszki 800 g
- świeży lubczyk garść
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- kolba kukurydzy 1
- kolendra 1/2 pęczka
- papryczka chili 1/2
- kumin 1 łyżeczka
sposób przyrządzenia
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik, skrop dynię olejem i piecz aż zmięknie. Rozgrzej olej w garnku i dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię i pomidory. Odcedź fasolę, przelej wodą i dodaj do garnka. Dodaj przyprawy i lubczyk, a na koniec zmiksuj na gładki krem. Dolej odrobinę wody albo bulionu jeśli zupa jest za gęsta. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Połóż kukurydzę i smaż aż ładnie się zarumieni. Pokrój chilli w drobne kawałki, urwij listki kolendry. Postaw kukurydzę pionowo na desce do krojenia i za pomocą noża odkrój ziarenka. Zmieszaj razem z chilli i kolendrą. Zupę podawaj z salsą kukurydzianą i świeżą kolendrą.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl