Risotto ze szparagami, majerankiem i lubczykiem
- 6 porcji
- 45 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Cebulę pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego. Podsmaż chwilę cebulę z odrobiną soli. Dodaj ryż i czosnek. Smaż kolejną minutę. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Powoli dolewaj bulion. Zmniejsz ogień. Kolejną turę bulionu wlej dopiero, aż ryż wchłonie płyn. Ryż powinien być lekko twardy i lejący. Wtedy jest gotowy. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Na koniec wmieszaj posiekany majeranek i masło. Szparagi umyj i odłam końcówki. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Na oddzielnej patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego. Wrzuć szparagi i posiekany lubczyk, smaż – co jakiś czas mieszając – przez około 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. Risotto podawaj ze szparagami i parmezanem.