Pomidorowe ciasto z miętą i melisą
- Desery
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeże pomidory 400 g
- jajka 2
- cukier brązowy 100 g
- mąka orkiszowa 490 g
- mięta duża garść
- olej rzepakowy 125 g
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kardamon 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa porządna szczypta
- melisa duża garść
- owoce leśne dwie garści
- biała czekolada 180 g
- olej kokosowy 2 czubate łyżki
sposób przyrządzenia
Pomidory włóż do wrzątku na 3-5 minut. Obierz ze skórki. Zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej rzepakowy i pomidory. Połącz. Wsyp mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Zmiksuj. Dodaj posiekaną melisę (zostaw kilka listków do dekoracji). Wmieszaj delikatnie. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 13×23 cm i piecz przez 60 minut, aż patyczek po włożeniu w ciasto będzie prawie suchy. Ciasto przestudź. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej kokosowy. Połącz. Polej ciasto. Owoce umyj. Udekoruj ciasto miętą, melisą i owocami.