Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

podpłomyk z czerwoną bazylią i burakami

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • składniki na podpłomyk:
  • posiekana czerwona bazylia pół garści
  • sól 1/4 łyżeczki
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • garam masala 1/3 łyżeczki
  • suche drożdże 1/5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • jogurt naturalny 1/3 szklanki
  • oliwa 2 łyżki
  • woda 1/4 szklanki
  • mąka pszenna 300 g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dodatkowo:
  • miękki serek kozi kilka łyżek
  • młode buraki dwie sztuki
  • czerwona bazylia garść
  • oliwa do skropienia
  • pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Do miski wsyp drożdże, cukier i całość zalej wodą. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajo, dodaj jogurt i oliwę. Połącz składniki. Wsyp przyprawy, posiekaną bazylię oraz mąkę. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto przełóż do miski pod przykryciem na godzinę. Buraki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Blat stołu posyp niewielką ilością mąki. Odrywaj po kawałku wyrośniętego ciasta. Rozwałkuj na placuszek. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podpłomyki smaż z obu stron, aż urosną i się zarumienią. Zdjęte z patelni smaruj kozim serem, przykryj burakiem i posyp czerwoną bazylią. Skrop oliwą i dopraw pieprzem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0