podpłomyk z czerwoną bazylią i burakami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- składniki na podpłomyk:
- posiekana czerwona bazylia pół garści
- sól 1/4 łyżeczki
- kurkuma 1/3 łyżeczki
- garam masala 1/3 łyżeczki
- suche drożdże 1/5 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- jajko 1 sztuka
- jogurt naturalny 1/3 szklanki
- oliwa 2 łyżki
- woda 1/4 szklanki
- mąka pszenna 300 g
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo:
- miękki serek kozi kilka łyżek
- młode buraki dwie sztuki
- czerwona bazylia garść
- oliwa do skropienia
- pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Do miski wsyp drożdże, cukier i całość zalej wodą. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajo, dodaj jogurt i oliwę. Połącz składniki. Wsyp przyprawy, posiekaną bazylię oraz mąkę. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto przełóż do miski pod przykryciem na godzinę. Buraki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Blat stołu posyp niewielką ilością mąki. Odrywaj po kawałku wyrośniętego ciasta. Rozwałkuj na placuszek. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podpłomyki smaż z obu stron, aż urosną i się zarumienią. Zdjęte z patelni smaruj kozim serem, przykryj burakiem i posyp czerwoną bazylią. Skrop oliwą i dopraw pieprzem.