placuszki z zielonymi warzywami i pietruszką
- Desery
- 4
- 1,5 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pietruszka 3/4 pęczka
- zielony groszek 150 g
- biała część pora połowa
- brokuły 120 g
- jajko 1
- świeżo starty parmezan garść
- mleko 150 ml
- mąka pszenna 120 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- jogurt naturalny do podania
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Brokuły wrzuć do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem aż zmiękną, wtedy dodaj groszek. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Odcedź i przelej lodowatą wodą. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć posiekany w drobne plastry por. Dodaj szczyptę soli. Podsmaż aż się zarumieni. Odstaw do wystudzenia. Przełóż por z patelni do miksera. Dorzuć brokuły, groszek i połowę pietruszki. Dolej mleko oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj krótko. Dodaj parmezan, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj aż wszystkie składniki się połączą. Uzyskaną masę wymieszaj z resztą zielonego groszku. Odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron po 2-3 minuty aż placuszki się zarumienią.
Podawaj ze świeżą pietruszką i jogurtem.