Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

placuszki z zielonymi warzywami i pietruszką

  • Desery
  • 4
  • 1,5 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • pietruszka 3/4 pęczka
  • zielony groszek 150 g
  • biała część pora połowa
  • brokuły 120 g
  • jajko 1
  • świeżo starty parmezan garść
  • mleko 150 ml
  • mąka pszenna 120 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • jogurt naturalny do podania

sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Brokuły wrzuć do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem aż zmiękną, wtedy dodaj groszek. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Odcedź i przelej lodowatą wodą. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć posiekany w drobne plastry por. Dodaj szczyptę soli. Podsmaż aż się zarumieni. Odstaw do wystudzenia. Przełóż por z patelni do miksera. Dorzuć brokuły, groszek i połowę pietruszki. Dolej mleko oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj krótko. Dodaj parmezan, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj aż wszystkie składniki się połączą. Uzyskaną masę wymieszaj z resztą zielonego groszku. Odstaw na 30 minut. 

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron po 2-3 minuty aż placuszki się zarumienią. 

Podawaj ze świeżą pietruszką i jogurtem. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0