Placki z batatów z kolendrą i oregano
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- bataty 500 g
- mąka pszenna 50 g
- świeża kolendra garść
- oregano 1/2 garści
- starta skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
- drobno posiekane chili 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz szczypta
- kurkuma łyżeczka
- za'atar 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa szczypta
- olej do smażenia
- czarnuszka szczypta
sposób przyrządzenia
Batata zawiń w folię do pieczenia i piecz w temperaturze 220 stopni aż będzie całkowicie miękki. Odstaw do ostudzenia. Wyjmij miąższ batata i rozgnieć widelcem, dodaj mąkę, posiekane zioła i przyprawy. Na koniec zetrzyj chilli i skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię. Łyżką nakładaj niewielkie porcje, delikatnie rozpłaszcz je aby były płaskie. Smaż aż ładnie się zarumienią. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com