PLACKI z PIETRUSZKĄ
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ziemniaki 600g
- marchewka 1
- kapusta kiszona 200 g
- świeża pietruszka
- czosnek 2 ząbki
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
- kwaśna śmietana
- mąka pszenna 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz czosnek obierz. Zetrzyj na tarce. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do warzyw. Wbij jajko. Wsyp obie mąki. Dopraw solą oraz pieprzem. Natkę posiekaj. Całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nałóż masę, rozpłaszcz i smaż z obu stron aż się ładnie zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podawaj z odrobiną śmietany.