Pietruszkowe kopytka z koperkowym bulionem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- średnie ziemniaki 6
- mąka (ewentualnie dodatkowo odrobinę do posypania, jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne i klejące) 300 g
- jajka 1
- sól
- pietruszka 2 doniczki
- koperek do bulionu doniczka
- ulubiony bulion ok litr
sposób przyrządzenia
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc tłuczkiem. Po całkowitym ostygnięciu dodać całe jajko, mąkę, sól i posiekaną pietruszkę. Z ciasta formować wałki, lekko spłaszczyć z wierzchu i wykrawać kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z ulubionym bulionem z dużą ilością posiekanego koperku.
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc