UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Pieczeń wieprzowa z masłem szałwiowym

  • Wieprzowina

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • schab wieprzowy z kością i skórą 2 kg
  • duże czerwone ziemniaki 6
  • szałwia 2 doniczki
  • tymianek 1/2 doniczki
  • oregano 1/2 doniczki
  • majeranek 1/2 doniczki
  • jabłko 3
  • masło 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka z jednej cytryny

sposób przyrządzenia

Umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i skórką z cytryny. Skórę schabu ponacinaj w kratkę. Pomiędzy włóż listki szałwii i kilka plasterków masła. Ziemniaki ponacinaj co 1/2 cm do 2/3 głębokości. Do środka powkładaj ulubione zioła (tutaj tymianek, szałwia, oregano i majeranek), porządnie przypraw solą i pieprzem. Jabłka pokrój w grube plastry i ułóż na dnie brytfanny. Na wierzchu ułóż schab obkładając go kawałkami masła. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika (220 st. C) i piecz około pół godziny, następnie wyjmij brytfannę, ułóż dookoła mięsa ziemniaki, na każdym układając kawałeczek masła. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C i piecz jeszcze około godziny, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso upieczone, ale wciąż soczyste. By przygotować masło szałwiowe, rozpuść na patelni na małym ogniu masło, nie dopuszczając by się zanadto zezłociło, wrzuć listki szałwii z całej doniczki i chwilę podsmażaj, odstaw. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z jabłkami i pieczonym ziemniakiem. Całość polej szałwiowym masłem.

Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0