Pieczeń wieprzowa z masłem szałwiowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
sposób przyrządzenia
Umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i skórką z cytryny. Skórę schabu ponacinaj w kratkę. Pomiędzy włóż listki szałwii i kilka plasterków masła. Ziemniaki ponacinaj co 1/2 cm do 2/3 głębokości. Do środka powkładaj ulubione zioła (tutaj tymianek, szałwia, oregano i majeranek), porządnie przypraw solą i pieprzem. Jabłka pokrój w grube plastry i ułóż na dnie brytfanny. Na wierzchu ułóż schab obkładając go kawałkami masła. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika (220 st. C) i piecz około pół godziny, następnie wyjmij brytfannę, ułóż dookoła mięsa ziemniaki, na każdym układając kawałeczek masła. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C i piecz jeszcze około godziny, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso upieczone, ale wciąż soczyste. By przygotować masło szałwiowe, rozpuść na patelni na małym ogniu masło, nie dopuszczając by się zanadto zezłociło, wrzuć listki szałwii z całej doniczki i chwilę podsmażaj, odstaw. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, z jabłkami i pieczonym ziemniakiem. Całość polej szałwiowym masłem.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka