Pesto z orzechów laskowych i oregano na kremowej polencie z jajkiem w koszulce
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- oregano 1 pęczek
- bazylia 1/2 pęczka
- świeże wyłuskane orzechy laskowe 1/4 szklanki
- starty parmezan 1/2 szklanki
- czosnek 2 małe ząbki
- oliwa 1/2 - 2/3 szklanki
- sok z cytryny kilka kropli
- na polentę:
- polenta (kasza kukurydziana) 2 szklanki
- woda 8 szklanek
- starty parmezan 1/2 szklanki
- masło 2 łyżki
- cukier 1 płaska łyżka
- sól 3/4 łyżeczki
- ew. krople soku z cytryny kilka
- do podania:
- jajka + ocet winny 4 +1 łyżka
- świeże oregano
- parmezan w płatkach odrobina
sposób przyrządzenia
Przygotowujemy pesto. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kilka minut – do lekkiego zezłocenia. Należy uważać by nie przesadzić, bo pieczone za długo będą gorzkie. Gorące orzechy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika zawijamy w kuchenną ściereczkę i trzemy mocno, pozbywając się brązowych skórek. Następnie ostudzone orzechy ucieramy lub blendujemy z resztą składników, oliwę dodając na koniec stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do słoika. Pesto możemy przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.
Wodę do gotowania polenty zagotowujemy, dodajemy kaszę i nie mieszając trzymamy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Wówczas dodajemy masło, cukier i parmezan, mieszamy intensywnie do ich połączenia, doprawiamy do smaku solą morską i sokiem z cytryny, jeśli uznamy to za właściwe (nie każdemu odpowiada jego dodatek w polencie).
Aby przygotować jajka, zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do małej miseczki, następnie zbliżając ją jak to tylko możliwe do powierzchni wody „wykładamy je” i zawijamy delikatnie od spodu łyżką. Wyciągamy łyżką cedzakową po czterech minutach i przekładamy od razu do przygotowanej miski z lodowatą wodą. Jeśli nie czujemy się pewnie w kwestii jajek w koszulkach, możemy po prostu ugotować je na miękko.
Polentę podajemy w miskach, przyozdabiamy wierzch dużą ilością pesto. Każdą porcję zwieńczamy jajkiem, płatkami parmezanu i odrobiną świeżego oregano.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
Coutellerie.pl