Owsianka z jabłkami, orzechami, tymiankiem i miętą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- płatki owsiane 5-6 łyżek
- otręby łyżka
- orzechy pekan 2 łyżki
- mleko 200 ml
- cynamon szczypta
- listki świeżej mięty kilka
- listki tymianku 1/2 doniczki
- miód łyżka
- małe jabłko 1/2
sposób przyrządzenia
Do garnuszka wsyp płatki owsiane i otręby, zalej mlekiem. Zagotuj i mieszaj, aby płatki nie przywarły do dna garnka, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok 4 minuty. Na suchej rozgrzanej patelni podpraż orzechy pekan aż się zarumienią. Pokrój jabłka w plastry i wrzuć na patelnię, dodaj miód, cynamon i tymianek. Smaż aż jabłka lekko puszczą sok i zarumienią się. Owsiankę podawaj z jabłkami, orzechami, świeżym tymiankiem i miętą.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com