Lubczykowe trufle z ciemnej lub białej czekolady
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ulubione ciasteczka (maślane, herbatniki albo owsiane) 80 g
- czekolada (biała lub gorzka) 100 g
- śmietanka 4 łyzki
- sól szczypta
- listki lubczyku garść
- cukier lubczykowy do obtoczenia
sposób przyrządzenia
Cukier lubczykowy:
W blenderze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru odparowała.
Trufle:
Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści dobrze zamieszać, dodać zmiksowane na pył ciastka, szczyptę soli, lubczyk i dobrze zamieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować z niej kulki i obtaczać je w cukrze lubczykowym.
Zdjęcie i przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc