Krem z pieczonej dyni i papryki z mlekiem kokosowym i pesto z kolendry
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dyna 400 g
- czerwona papryka 3
- bulion warzywny 1 szklanka
- świeży lubczyk 1 doniczka
- świeża pietruszka 1 doniczka
- świeża kolendra 2 doniczki
- mleko kokosowe 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek
- starty parmezan 1/4 szklanki
- orzeszki pinii 1/3 szklanki
sposób przyrządzenia
Dynię kroimy na kawałeczki. Papryki przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Układamy wszystko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu i ostudzeniu, z papryk ściągamy skórę i kroimy na kawałki.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy posiekany lubczyk i pietruszkę. Całość miksujemy blenderem. Dolewamy mleko kokosowe, mieszamy. Listki kolendry myjemy i dokładnie suszymy, a następnie siekamy na drobno. Umieszczamy w miseczce i dolewamy oliwy z oliwek, dosypujemy parmezan i orzeszki – całość miksujemy blenderem. W zależności od preferencji możemy dodać odrobinę soli.
Krem z dyni przelewamy do miseczek, dekorujemy odrobiną mleka kokosowego i łyżeczką pesto z kolendry.
Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com