Korzenne ciasto pietruszkowe z bazylią tajską i kremem z mascarpone i szałwią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciasto:
- jajka 4
- olej 200 ml
- cukier 200 g
- pietruszka, obrana i starta na tarce 400 g
- mąka 320 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- suszony imbir 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika 1 łyżeczka
- sól szczypta
- posiekana bazylia tajska garść
- Krem:
- biała czekolada 100 g
- masło 150 g
- mascarpone 750 g
- serek śmietankowy 250 g
- cukier puder do smaku
- posiekana szałwia garść
sposób przyrządzenia
Jajka zmiksować z cukrem i olejem aż będą puszyste. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, przyprawami i bazylią. Dobrze zamieszać i na koniec dodać startą pietruszkę. Przełożyć do formy i piec około 1 godziny w 180 st.C.Białą czekoladę i masło na krem stopić w kąpieli wodnej. Mascarpone zmieszać z serkiem śmietankowym i stopioną czekoladą z masłem. Energicznie mieszać. Dodać cukru pudru do smaku według uznania i garść posiekanej szałwii. Ciasto przekroić i posmarować kremem. Udekorować listkami szałwii i bazylii.
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc