Koperkowe lody na patyku ze śliwkami i makiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dojrzałe różowe renklody ok 200 g
- miód 2 łyżki
- rum 1 łyżeczka
- sok z buraków (dla koloru, można pominąć) 1 łyżeczka
- na lody:
- koperek 1 pęczek
- jogurt grecki 200 ml
- śmietanka 30% 100 ml
- cukier 4-5 łyżek
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
- sok z cytryny kilka kropli
- mak 1 płaska łyżka
- sól szczypta
sposób przyrządzenia
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i umieszczamy w garnuszku z resztą składników. Podgrzewamy aż rozpadną się i puszczą sok, następnie miksujemy na mus i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przy pomocy blendera łączymy jogurt, śmietankę, 3/4 pęczka koperku, cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Kiedy mamy już gładką zieloną masę, dodajemy pozostały koperek (uprzednio drobno go posiekawszy) oraz mak. Mieszamy łyżką, próbujemy i doprawiamy sokiem z cytryny oraz ewentualnie większą ilością cukru. Masa na lody musi być na tym etapie odrobinę za słodka – po zamrożeniu odczuwanie słodyczy się zmniejsza.
Foremki na lody napełniamy na zmianę masą lodową i musem z renklod. Na koniec możemy przemieszać każdą z nich długą wykałaczką. Na środku każdego loda umieszczamy dość głęboko drewniany patyczek. Wkładamy do zamrażarki na minimum 12 godzin. Aby ułatwić sobie wyciąganie lodów z foremki, zanurzamy ją na trzy sekundy w gorącej wodzie.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
http://www.coutellerie.pl/