KOGEL MOGEL Z DUSZONYMI TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ
- Desery
- 2
- 15 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- żółtka jaj 4 sztuki
- cukier 7 łyżek
- śmietana 30% 4 łyżki
- truskawki 500 g
- mięta garść
- sok z połowy cytryny
sposób przyrządzenia
Truskawki umyj i odetnij szypułki, przekrój na pół i przełóż do garnka. Wciśnij sok z cytryny i dodaj 2 łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i zmiękną. Gotuj na wysokim ogniu bez przykrywki, aż woda odparuje i sos się zagęści. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną miętę. Odstaw do wystudzenia. Do miksera wbij żółtka, dodaj resztę cukru. Ubijaj na wysokich obrotach, aż żółtka staną się kremowe, gęste i jasnożółte. Dodaj śmietanę i miksuj jeszcze przez 30 sekund. Do miski przełóż truskawki, dodaj gotowy kogel mogel, udekoruj liśćmi mięty. Jedz od razu.