Kasza jaglana z brzoskwinią i szałwią
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kasza jaglana 1 szklanka
- sok jabłkowy 250 ml
- woda 250 ml
- brzoskwinia 2
- świeża szałwia kilka listków
- cukier trzcinowy 2 łyżeczki
- masło 20 g
- pestki słonecznika 100 g
sposób przyrządzenia
Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukana wcześniej kaszę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając.
Brzoskwinie umyć, pozbawić pestki, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić do niego kilka listków świeżej szałwii i brzoskwinie. Przesmażyć je delikatnie. Dodać brązowy cukier i smażyć aż się delikatnie skarmelizują. Brzoskwinie i szałwię ułożyć na kaszy, polać sosem który wytworzy się w trakcie smażenia, obsypać prażonymi pestkami słonecznika.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Foto: Kamil Zieliński