Jaja na jogurcie z miętą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mięta pół pęczka
- jogurt grecki 250 g
- ząbek czosnku
- masło 40 g
- papryczka chili 1 mała sztuka
- płatki czili 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- jajka 2 sztuki
- ocet winny 2 łyżki
- sól i pieprz
- woda 1 litr
- sok z połowy limonki
- skórka otarta z połowy limonki
sposób przyrządzenia
W misce połącz jogurt, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, połowę mięty wcześniej drobno posiekanej. Dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuść masło. Kiedy się podgrzeje dodaj wędzoną paprykę, płatki chilli oraz papryczkę chilli. Smaż przez 2 minuty. Odstaw na bok. W garnku zagotuj wodę. Wlej ocet. Do miski wbij jajka. Zrób wir w garnku i wlej jajka. Gotuj przez 2 minut. Przełóż jajka w koszulce na ręcznik papierowy. Jogurt przełóż do miski. Przykryj jajkami. Polej masłem. Posyp skórką z limonki i porwaną miętą. Podawaj z pieczywem.