Cykoria z szynką parmeńską, kozim serem i groszkiem czepnym
- Sałaty
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- cykoria 2
- masło klarowane 2-3 łyżki
- ulubione orzechy garść
- ser kozi 80 g
- groszek czepny garść
- szynka parmeńska 3 plastry
- natka pietruszki pęczek
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- czosnek 1 ząbek
- płatki chili 1/3 łyżeczki
- olej rzepakowy 45 ml
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Orzechy posiekaj na nieregularne kawałki. Do blendera wrzuć pietruszkę, sok wyciśnięty z pomarańczy, czosnek, chilli i olej. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą oraz pieprzem. Szynkę rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Cykorię umyj i przekrój na pół. Podsmaż cykorię z jednej strony. Podawaj z ją polaną sosem, z serem, szynką i groszkiem czepnym.