Chrupiące jesienne kanapki z pastą z dyni i listkami groszku czepnego
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mała dynia hokkaido 1
- średnia cebula 1
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir 2 cm
- świeża kurkuma 2 cm
- suszone pomidory 5
- papryczka chili 2 cm
- świeże oregano garść
- sól i pieprz do smaku
- mikro liście groszku czepnego 1 op.
- czarnuszka lub sezam do posypania
- masło klarowane 1
- ulubione pieczywo
sposób przyrządzenia
Dynię umyj, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop olejem i piecz aż będzie zupełnie miękka. Pod koniec pieczenia dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę i czosnek. Upieczone warzywa (dynię razem ze skórką) przełóż do miksera, dodaj resztę składników oprócz groszku. Całość zmiksuj. Kromki chleba podsmaż na maśle. Posmaruj pastą, przykryj groszkiem i posyp czarnuszką.