Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ciecierzyca z jajkiem sadzonym i kolendrą

  • śniadania

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • ciecierzyca (razem z zalewą) 540 g
  • kolendra 1 doniczka
  • mleczko kokosowe 500 ml
  • pasta curry 1 czubata łyżka
  • komosa ryżowa 100 g
  • kurkuma 0/5 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • korzeń imbiru 3 cm
  • pasta chili 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka 2 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia

sposób przyrządzenia

Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odstaw na bok. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Po chwili wrzuć odcedzoną ciecierzycę (płynu na razie nie wylewaj). Podsmaż przez chwilę. Dodaj pastę curry, pastę chilli oraz płyn po ciecierzycy. Wlej mleczko kokosowe. Gotuj aż całość lekko zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą oraz pieprzem. Wmieszaj posiekane 3/4 pęczka kolendry. 

Na patelni rozpuść masło. Wbij jajka i smaż aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Posyp szczyptą soli. Na talerzu ułóż komosę ryżową, dodaj porcję ciecierzycy i jajko sadzone. Całość posyp resztą kolendrą. 

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0