zielona shakshuka
- 2
- 20 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pęczek bazylii
- garsć szczawiu
- pęczek pietruszki
- cebula 1
- oliwa 5 łyżek
- szpinak 250 g
- pasta chili 3/4 łyżeczki
- śmietana 18% 125 g
- jogurt naturalny 100 g
- olej rzepkowy 3 łyżki
- 3-4 jajka
sposób przyrządzenia
Do blendera wrzuć szpinak, bazylię, pietruszkę, szczaw, śmietanę, jogurt, pastę chilli oraz oliwę.
Całość zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w
piórka. Dodaj zmiksowane zioła. Podgrzej. Przełóż do mniejszych naczyń żaroodpornych.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. W zielonym sosie zrób wgłębienia, wbij jajka. Piecz przez 5-10
minut aż jajka się zetną. Podawaj z pieczywem.