Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciasto:
- gorzka czekolada 200 g
- masło 200 g
- jajka 6
- cukier 230
- mąka 150 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól duża szczypta
- posiekane listki rozmarynu 5-6 gałązek
- mus z gorzkiej czekolady:
- gorzka czekolada 200 g
- śmietanka 36% ok 350 ml
- listki rozmarynu
sposób przyrządzenia
Czekoladę na ciasto stopić razem z masłem i rozmarynem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Żółtka miksować z cukrem aż będą jasne i puszyste, a kryształki cukru niewidoczne. Dalej miksując dodać stopioną czekoladę wymieszaną z masłem, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać ubite białka do masy. Przelać do formy i piec ok 45 minut w 180 st.C, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie stopić w kąpieli wodnej czekoladę na mus, a zimną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wmieszać przestudzoną czekoladę, energicznie miksując i przełożyć na chłodne ciasto, posypując owocami, listkami rozmarynu i cukrem pudrem.
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc