UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ciasto bazyliowe z oliwą z oliwek i truskawkami

  • Desery

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • jajka 5
  • cukier 140 g
  • mąka 160 g
  • sól szczypta
  • skórka z cytryny
  • bazylia 2 pęczki
  • oliwa z oliwek 200 ml

sposób przyrządzenia

Oddzielamy białka od żółtek: żółtka ucieramy ze 100 g cukru, aż będą jasne i puszyste. Oliwę miksujemy z jednym pęczkiem bazylii i dodajemy do żółtek z cukrem dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę, skórkę otartą z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż będą sztywne i powoli, ciągle ubijając dodajemy do nich pozostałe 40 g cukru. Delikatnie łączymy białka z resztą masy. Dodajemy listki oberwane z połowy pęczka bazylii, resztę zostawimy do dekoracji. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 175 st. Podajemy z truskawkami, listkami bazylii przyprószone cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuj zakupy
0