Ciasto bazyliowe z oliwą z oliwek i truskawkami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajka 5
- cukier 140 g
- mąka 160 g
- sól szczypta
- skórka z cytryny
- bazylia 2 pęczki
- oliwa z oliwek 200 ml
sposób przyrządzenia
Oddzielamy białka od żółtek: żółtka ucieramy ze 100 g cukru, aż będą jasne i puszyste. Oliwę miksujemy z jednym pęczkiem bazylii i dodajemy do żółtek z cukrem dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę, skórkę otartą z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż będą sztywne i powoli, ciągle ubijając dodajemy do nich pozostałe 40 g cukru. Delikatnie łączymy białka z resztą masy. Dodajemy listki oberwane z połowy pęczka bazylii, resztę zostawimy do dekoracji. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 175 st. Podajemy z truskawkami, listkami bazylii przyprószone cukrem pudrem.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc & Zosia Różycka