Chłodnik pomidorowy ze świeżymi ziołami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- duży dojrzały pomidor malinowy* 2
- duży dojrzały pomidor „Bawole serce” 2
- duży dojrzały pomidor pomarańczowy 2
- kolorowe pomidorki koktajlowe 20
- czerwona papryka 4
- strączek chili 1
- czosnek 2 ząbki
- ocet balsamiczny (4-6 lub 10 letniego) kilka kropel
- trybula kilka gałązek
- estragon kilka gałązek
- natka pietruszki kilka gałązek
- sól, pieprz
sposób przyrządzenia
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy całe papryki. Ich skóra powinna być mocno przypieczona, miejscami nawet czarna. Papryki po wyjęciu z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do wystygnięcia (będzie łatwiej obrać je ze skórki i usunąć nasiona ). Pomidory myjemy, sparzamy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki(kilka cząstek odkładamy do dekoracji) nad sitkiem ustawionym na misce. To pozwoli na zachowanie soku i oddzielenie nasion z pomidorów. Miąższ dodajemy do soku. odatkowo przecieramy pestki aby odcisnąć z nich resztę soku. Do pomidorów dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części papryki. Wrzucamy obrany roztarty z solą czosnek i strączek chili bez pestek. Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy posiekane drobno świeże zioła: trybulę, estragon i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odstawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem w każdej porcji gazpacho układamy kilka cząstek kolorowych pomidorów i ozdabiamy dodatkowo listkami świeżej trybuli.
*Gazpacho można oczywiście zrobić z jednej odmiany mięsistych pomidorów. Ale dopiero połącznie kilku różnych odmian i kolorów nada chłodnikowi charakterystycznej i niepodrabialnej pomidorowej nuty.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński