Chłodnik Babci Janiny
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- botwinka z liśćmi 1 pęczek
- woda 1 szklanka
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- maślanka 1 l
- śmietana 22% 1 szklanka
- ogórek 1
- rzodkiewka 1 pęczek
- szczypiorek 1 doniczka
- koperek 1 doniczka
sposób przyrządzenia
Botwinkę kroimy razem z liśćmi i gotujemy w wodzie ok. 6 minut. W trakcie dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Po zagotowaniu studzimy. Maślankę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do botwinki.Na koniec wrzucamy drobno pokrojoną rzodkiewkę, ogórek, koperek i szczypiorek.