Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Chili con carne na ciemnym piwie ze świeżą kolendrą

  • Wołowina

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • na chili:
  • świeża kolendra 1 pęczek
  • mielona wołowina (np. antrykot) 250 g
  • czerwona cebula 1
  • czerwona papryka 1
  • mała zielona papryka 1
  • puszka pomidorów bez skórki 1
  • puszka czerwonej fasoli 1
  • puszka białej fasoli 1/2
  • czosnek 2 ząbki
  • ciemne piwo 250 ml
  • dobra zaparzona kawa 5 łyżek
  • gorzka czekolada 20 g
  • kakao 1 kopiasta łyżka
  • syrop klonowy 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • ketchup 1/4 szklanki
  • kostka ekologicznego bulionu warzywnego 1
  • sos sojowy 1 łyżka
  • mielony kmin rzymski łyżeczka
  • mielona kolendra (nasion) łyżeczka
  • słodka wędzona papryka 2 łyżeczki
  • mielone chili 2 łyżeczki
  • pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
  • świeżo zmielony czarny pieprz dużo
  • olej odrobina
  • dodatkowo:
  • małe dojrzałe awokado 2
  • ryż jaśminowy lub inny ulubiony
  • kwaśna śmietana 18% lub 12%

sposób przyrządzenia

Rozgrzewamy głęboką patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz papryki i nieprzerwanie mieszając dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (około dziesięć minut). Następnie dorzucamy czosnek, chili i sypkie przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlewamy piwo, kawę, pomidory z puszki (razem z sokiem), koncentrat, ketchup, sos sojowy, miód i syrop klonowy, dodajemy także kostkę bulionu, kakao i połamaną czekoladę. Gotujemy całość przez trzy minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wówczas dodajemy mięso, a także odsączone i opłukane fasolki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 30 – 40 minut, aż chili zagęści się i zacznie obezwładniająco pachnieć. Pamiętamy by co kilka minut zamieszać w garnku, aby nic nie przywarło do dna. Po tym czasie dodajemy posiekane listki z 1/2 pęczka kolendry i gotujemy jeszcze kilka minut.

Chili con carne podajemy najlepiej w towarzystwie ryżu. Wierzch każdej porcji wieńczymy dodatkiem dużej ilości świeżej kolendry, a także świeżym awokado skropionym limonką i, jeśli mamy ochotę, kleksem dobrej kwaśnej śmietany.

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0