Chili con carne na ciemnym piwie ze świeżą kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- na chili:
- świeża kolendra 1 pęczek
- mielona wołowina (np. antrykot) 250 g
- czerwona cebula 1
- czerwona papryka 1
- mała zielona papryka 1
- puszka pomidorów bez skórki 1
- puszka czerwonej fasoli 1
- puszka białej fasoli 1/2
- czosnek 2 ząbki
- ciemne piwo 250 ml
- dobra zaparzona kawa 5 łyżek
- gorzka czekolada 20 g
- kakao 1 kopiasta łyżka
- syrop klonowy 3 łyżki
- miód 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- ketchup 1/4 szklanki
- kostka ekologicznego bulionu warzywnego 1
- sos sojowy 1 łyżka
- mielony kmin rzymski łyżeczka
- mielona kolendra (nasion) łyżeczka
- słodka wędzona papryka 2 łyżeczki
- mielone chili 2 łyżeczki
- pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
- świeżo zmielony czarny pieprz dużo
- olej odrobina
- dodatkowo:
- małe dojrzałe awokado 2
- ryż jaśminowy lub inny ulubiony
- kwaśna śmietana 18% lub 12%
sposób przyrządzenia
Rozgrzewamy głęboką patelnię z odrobiną oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz papryki i nieprzerwanie mieszając dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (około dziesięć minut). Następnie dorzucamy czosnek, chili i sypkie przyprawy. Po kilku minutach smażenia wlewamy piwo, kawę, pomidory z puszki (razem z sokiem), koncentrat, ketchup, sos sojowy, miód i syrop klonowy, dodajemy także kostkę bulionu, kakao i połamaną czekoladę. Gotujemy całość przez trzy minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wówczas dodajemy mięso, a także odsączone i opłukane fasolki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 30 – 40 minut, aż chili zagęści się i zacznie obezwładniająco pachnieć. Pamiętamy by co kilka minut zamieszać w garnku, aby nic nie przywarło do dna. Po tym czasie dodajemy posiekane listki z 1/2 pęczka kolendry i gotujemy jeszcze kilka minut.
Chili con carne podajemy najlepiej w towarzystwie ryżu. Wierzch każdej porcji wieńczymy dodatkiem dużej ilości świeżej kolendry, a także świeżym awokado skropionym limonką i, jeśli mamy ochotę, kleksem dobrej kwaśnej śmietany.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska