Bruschetta z figami, serem niebieskim i rozmarynem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeże figi 10
- woda litr
- cukier szklanka
- świeży rozmaryn gałązki
- kardamon szczypta
- cynamon szczypta
- ulubione pieczywo kromka
- niebieski pleśniowy ser plaster
sposób przyrządzenia
Aby przygotować figi umyj je dokładnie, umieść je w garnku, wsyp cukier i zalej wodą. Dodaj rozmaryn, cynamon i gotuj na małym ogniu aż figi zmiękną. Zamieszaj co kilka minut delikatnie aby figi nie przykleiły się do dna. Kiedy figi zrobią się miękkie wyjmij je i odstaw na bok. Zwiększ ogień i gotuj przez ok 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Figi umieść w słoiku i zalej zimnym syropem. Takie figi, szczelnie zamknięte w lodówce możesz przechowywać nawet do 12 miesięcy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój chleb w kromki. Na wierzchu połóż ser niebieski. Włóż do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści. Wyjmij gotowe grzanki. Pokrój figi w plasterki i skrop syropem.
Zdjęcie i przepis: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl