Drób
Delikatny smak drobiu sprawia, że jest dobrą bazą do wielu potraw. Oprócz wspaniałych walorów smakowych i szerokich możliwości kulinarnych, mięso drobiowe dostarcza organizmowi człowieka wielu cennych substancji – witaminy C i B, znaczne ilości magnezu, żelaza i fosforu. Chudy drób, do którego zalicza się kurczaka i indyka, jest lekkostrawny dzięki niskiej zawartości tłuszczu i nadaje się do przyrządzania lekkich i dietetycznych dań. Kaczka i gęś są bardziej kaloryczne, a ich zaletą jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli dodasz do nich bogate w witaminy i inne mikroelementy warzywa i zioła, stworzysz zdrowe i pełnowartościowe posiłki, zachwycające smakiem.
Jeżeli zastanawiasz się, jak doprawić kurczaka, indyka lub kaczkę, skorzystaj z naszych przepisów. Tacosy ze świeżą bazylią i kolendrą, a może kurczak w ziołowej panierce migdałowej z pieczonymi warzywami? Podpowiadamy, jak wykorzystać świeże lubczyk, tymianek i inne zioła, by stworzyć pyszne i kolorowe dania z drobiu.