Szpinakowo-lubczykowe ciasto z kremem śmietankowym i łososiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mrożony szpinak 450 g
- jajka 4
- lubczyk 2 doniczki
- sól i pieprz do smaku
- serek śmietankowy (np Almette) 3 opakowania
- orzechy włoskie 1/2 szklanki
- wędzony łosoś 100 g
sposób przyrządzenia
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy. Dodajemy listki lubczyku z 2 krzaczków,żółtka jajek, sól, pieprz i miksujemy blenderem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze szpinakiem i lubczykiem. Ciasto rozsmarowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 2 cm. Pieczemy ok 12 minut. W tym czasie siekamy orzechy i dodajemy do serka, całość mieszamy.
Wędzonego łososia podpiekamy chwilę w piekarniku, żeby zrobił się „kruchy“ (nabierze jaśniejszego koloru i jego części będą od siebie łatwo odchodzić). Gdy ciasto się upiecze, wykładamy je do wystudzenia. Po wystudzeniu, z połowy ciasta wykrawamy metalowymi foremkami koła, drugą połowę smarujemy grubo serkiem, na wierzch układamy łososia i ponownie smarujemy serkiem. Wycięte koła kładziemy na wierzch serka i ponownie celujemy foremką, wykrawając koła tym razem z całości.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com