Sałatka z fenkułem, tymiankiem i pietruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- duży fenkuł 1
- cykoria 1
- grejpfrut 1/2
- orzechy włoskie garść
- ser koryciński garść
- pietruszka 1/2 pęczka
- tymianek 1/2 pęczka
- miód czubata łyżka
- angielska musztarda łyżeczka
- sok z cytryny 1/2 łyżeczki
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- oliwa 5 łyżeczek
sposób przyrządzenia
W małej miseczce umieść miód, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę. Całość dokładnie zamieszaj, aż składniki połączą się ze sobą. Jeśli chcesz uzyskać rzadszy sos, dolej oliwę. Fenkuł pokrój w cienkie plasterki. Umieść go w misce z lodowatą wodą. Wyfiletuj grejpfruta, posiekaj orzechy, porwij cykorię i ser koryciński. Wyjmij fenkuł z wody, dodaj do reszty składników, posiekaj zioła, skrop sosem i delikatnie wymieszaj. Jedz od razu.
Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/