Pieczone kulki z łososia z rukwią wodną, z sosem koperkowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kulki:
- filet z łososia 150- 200 g
- jajka 1
- sok z ćwiartki cytryny
- bułka tarta 1 łyżka
- listki rukwi wodnej 1 krzaczek
- miód naturalny 1 łyżka
- sos:
- jogurt grecki
- świeży koperek
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Do jogurtu dodajemy posiekany koperek (1 krzaczek), sól pieprz i straty ząbek czosnku. Wkładamy do lodówki.Z łososia wykrawamy skórę i umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok 10-15 min w temp. 180 st. C. Upieczony filet kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, sok z cytryny, łyżkę bułki tartej, posiekaną na bardzo drobno rukiew oraz łyżkę miodu. Całość miksujemy blenderem do połączenia składników. Blachę do pieczenia wyłożoną papierem smarujemy oliwą.Z masy łososiowej, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze. Pędzelkiem smarujemy wierzch kuleczek i pieczemy w 180 st. C ok 10 min. Co jakieś czas otwierając piekarnik i poruszając kuleczkami.Podajemy z sosem, zawinięte w tortilli z warzywami lub osobno jako danie główne.
Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com