Tarta z bazylią i owocami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka szklanka
- zimne masło 1/2 kostki
- cukier 1 łyżka
- jajka 1
- bułka tarta do wysypania form
- sól duża szczypta
- mascarpone 250 g
- śmietanka 30% 150 g
- czerwona bazylia kilka gałązek
- zielona bazylia kilka gałązek
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- ulubiony miód 2 łyżki
- maliny garść
- truskawki garść
- borówki garść
sposób przyrządzenia
Ciasto:
Mąkę przesiej. Wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Wszystko szybko przesiekaj zimnym nożem, tak aby masło dobrze połączyło się z mąką. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń folią i odstaw do lodówki na pół godziny. Formę do tart wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Rozwałkuj i wylep ciastem przygotowaną formę. Na ciasto połóż papier do pieczenia, wysyp na niego fasolę i piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij papier z obciążeniem i podpiekaj jeszcze kilka minut aż ciasto się lekko zezłoci. Odstaw do wystudzenia.
Krem :
Śmietankę zagotuj z cukrem trzcinowym. Dodaj kilka posiekanych listków zielonej i purpurowej bazylii (część zostaw do dekoracji tarty) Podgrzewaj jeszcze kilka minut. Zmiksuj całość blenderem. Odstaw do schłodzenia. Dzięki temu śmietana przejdzie jeszcze bardziej smakiem i zapachem bazylii. Do miski wrzuć serek mascarpone. Dodaj śmietanę i ubij razem na puszysty krem. Odstaw na kwadrans do schłodzenia. Rozsmaruj krem na kruchym spodzie. Ułóż na wierzch liście bazylii, a na nich wszystkie owoce: maliny truskawki i borówki. Przed podaniem skrop tartę ulubionym miodem.