Majonez w 3 ziołowych wariacjach
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Majonez podstawowy:
- żółtko 1
- olej 250 ml
- musztarda 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 1/2 łyżeczki
- sól
- Majone z pieczonymi warzywami (Dodatki) :
- pietruszka
- papryka 2
- czosnek 1 ząbek
- olej
- Majone z z czosnkiem i cytryną (Dodatki):
- czosnek 1 główka
- cytryna 1
- trybula 1/4 pęczka
- pietruszka 1/4 pęczka
- Majonez z chili i kolendrą (Dodatki):
- papryczka chili 1
- kolendra 1/2 pęczka
sposób przyrządzenia
Majonez pieczonymi warzywami
Papryki smarujemy olejem i wkładamy do rozgrzanego do 220*C piekarnika na 15-20 min. Po ok.5 minutach do piekarnika wkładamy przeciętą na pół główkę czosnku. Gdy skórka papryki stanie się czarna przekładamy ją do miski, którą zawijamy folią spożywcza (skórka lepiej nam odejdzie), jeszcze gorący czosnek wyciskamy do miseczki i odkładamy na bok do ostygnięcia. Gdy papryka wystygnie obieramy ją ze skórki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przygotowujemy majonez, do miski wrzucamy żółtko, musztardę, sok z cytryny ,cukier i ubijamy na puch . Następnie małym strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając, gdy majonez już zgęstnieje przyprawiamy solą do smaku. Do tak przygotowanego majonezu dokładamy paprykę, czosnek i posiekaną natkę, całość mieszamy.
Majonez z czosnkiem i cytryną
Czosnek wkładamy do rozgrzanego do 200*C piekarnika na ok 8 min, jeszcze ciepły wyciskamy do miseczki i odstawiamy na bok. Z obranej cytryny ścieramy skórkę. Przygotowujemy majonez (jak wyżej). Majonez mieszamy z posiekanymi ziołami, skórką z cytryny i wyciśniętym czosnkiem
Majonez chili, kolendra
Przygotowujemy majonez (jak wyżej), mieszamy z posiekaną papryczką chili i kolendrą.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński