Klopsiki z sosem dyniowym, bazylią i oregano
- wege
- 4
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Sos:
- puree z dyni * 500 g
- pomidory w puszce 400 g
- ketchup 3 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- pasta chilli 3/4 łyżeczki
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- bazylia 3/4 pęczka
- czosnek 3 ząbki
- cebula 1 sztuka
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 18% kilka łyżek
- olej rzepakowy do smażenia
- Klopsiki:
- oregano garść
- ciecierzyca z puszki 400 g
- ziemniak ugotowany i wystudzony 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- mąka pszenna 10-15 łyżek
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- słodka papryka 2 łyżeczki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- ostra papryka 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia
- jajka 3 sztuki
- mleko 2 łyżki
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedź z zalewy. Przełóż do blender. Na patelni krótko podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz ziemniaka. Przełóż do blendera. Wbij jajko. Zmiksuj. Dodaj oregano, mąkę, sodę i resztę przypraw. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt luźna i klei się do dłoni, dodaj więcej mąki. Odstaw do lodówki na 30 minut. W momencie kiedy masa się schładza przygotuj sos. Ze schłodzonej masy formuj małe klopsiki. Obtocz je w roztrzepanych jajkach połączonych z mlekiem, mące ze szczyptą soli i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż nabiorą koloru.
Aby przygotować sos zacznij od pokrojenia w nieregularną kostkę cebuli oraz czosnku. Podsmaż krótko na oleju. Do miksera wrzuć wszystkie składniki ( oprócz śmietany) i zmiksuj na gładką konsystencję. Sos przelej do głębokiej patelni i umieść w nim podsmażone wcześniej klopsiki. Zagotuj. Danie przełóż do miski, podawaj z kleksem śmietany, świeżymi ziołami, startym parmezanem i pieczywem.
* Aby przygotować puree z dyni, najlepiej sięgnąć po małą sztukę dyni piżmowej. Przekroić ją wzdłuż. Posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego. Przykryć folią do pieczenia i piec w temperaturze 220 stopni aż będzie zupełnie miękka. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i za pomocą łyżki pozbyć się gniazd nasiennych. Resztę dyni wyskrobać i mamy gotowe puree. Dynię w takiej formie z powodzeniem można mrozić.