Makaron z pesto rozmarynowym
- Makarony
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- 1,5 łyżki posiekanego rozmarynu
- biała cebula
- nasiona słonecznika 200 g
- sok z 1 cytryny
- parmezan 70 g
- sól i pieprz
- makaron ok 300 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia
sposób przyrządzenia
Cebulę obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż krótko na odrobinie oleju. Przełóż do blendera. Dodaj resztę składników, oprócz makaronu. Zmiksuj na gładkie pesto. Dolej tyle oliwy aby konsystencja była jednolita. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przełóż pesto na patelnie. Dodaj wodę z ugotowanego makaronu tak aby pesto stało się luźniejsze. Przełóż ugotowany makaron. Wymieszaj tak aby pesto pokryło dokładnie makaron.