Polenta z cukinią, pietruszką i bazylią
- 4
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeża pietruszka
- świeża bazylia
- cebula
- cukinia
- por
- kurkuma pół łyżeczki
- kaszka kukurydziana 220 g
- sól
- pieprz
- czosnek ząbek
- bulion warzywny 1 litr
- olej rzepakowy 3 łyżki
sposób przyrządzenia
Cebulę, czosnek i por drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i por. Dodaj przyprawy i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek. Smaż kolejną minutę. Patelnię zdejmij z ognia i odstaw na bok. Do garnka wsyp kaszkę kukurydzianą, wlej bulion i podgrzej. Mieszaj aż kasza zgęstnieje. Dodaj warzywa z patelni i posiekaną bazylię. Wymieszaj. Całość przełóż do foremki do pieczenia. Wyrównaj. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki. Plastry cukinii wciśnij w polentę. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, tryb góra-dół. Piecz przez 20-30 minut. Polentę podawaj z posypaną pietruszką.