Wytrawne naleśniki z grzybami, soczewicą i tymiankiem
- Desery
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka orkiszowa 250 g
- jajko 2
- mleko 3,2% 200 ml
- woda gazowana 200 ml
- sól szczypta
- masło klarowane
- brązowe pieczarki ok. 480 g
- średnia cebula 1
- czosnek 2 ząbki
- czarna soczewica 140 g
- bulion warzywny 400 ml
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki tymianku łyżka
- mikro listki rzodkiewki 1-2 garści
- starty ser cheddar 100 g
- olej rzepakowy do smażenia
sposób przyrządzenia
Zacznij od usmażenia naleśników. Do miski wbij jaja, dodaj sól i połącz składniki. Wlej mleko i wodę. Powoli cały czas mieszając dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nadmiar wlej do ciasta i szybko wymieszaj. Nakładaj ciasto na patelnię i kiedy końce naleśników się zarumienią oraz odejdą od patelni przerzuć placek na drugą stronę. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Soczewicę ugotuj w bulionie aż będzie miękka. Grzyby oczyść i pokrój w nieregularne, mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Wrzuć cebulę, dodaj sól i krótko podsmaż. Następnie dodaj grzyby i czosnek. Smaż aż całość zmięknie i odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodaj tymianek i odcedzoną soczewicę. Naleśnik rozłóż płasko, na 1/4 placka połóż 2-4 łyżki farszu. Zawiń na pół a potem w trójkąt. Wykorzystaj w ten sposób cały farsz. Naleśniki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Podawaj posypane mikrolistkami rzodkiewki.