Gnocchi z bazylią
- Makarony
- 2 porcje
- 75 minut
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeża bazylia 3 pęczki
- orzechy pinii 5 łyżek
- oliwa z oliwek
- parmezan
- sól i pieprz do smaku
- ziemniaki 500 g
- jajko 1
- mąka pszenna 50 g
- sól łyżeczka
- pieprz pół łyżeczki
sposób przyrządzenia
Aby przygotować pesto do miksera, wrzuć orzechy, bazylię, oliwę (oliwę dodawaj stopniowo do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję) oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj. Wstaw do lodówki.
Ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze cząstki i gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij i poczekaj, aż trochę wystygną. Ziemniaki rozetrzyj praską. Dodaj sól, pieprz, mąkę i jajko. Szybko połącz składniki w kulę. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, roluj i krój na kluseczki. Aby powstało charakterystyczne wgłębienie, przyciśnij kluseczkę widelcem. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluseczki i gotuj przez kilka minut, aż będą gotowe. Podawaj z ziołowym pesto i świeżo tartym parmezanem.