Zupa Pho ze świeżym szczypiorkiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- czosnek 4 ząbki
- cebula 2
- imbir kawałek o długości 5 cm
- anyż 1 gwiazda
- cynamon 1 kora
- zielone papryczki chili 2
- antrykot 1/2 kg
- sos rybny 2 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- trawa cytrynowa 1
- marchew 1
- cebula dymka
- makaron ryżowy 250 g
- sok z limonek 2
- kiełki mung garść
- cięty szczypiorek 1 pęczek
sposób przyrządzenia
Ząbek oraz cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i podsmaż na 4 łyżkach oleju rzepakowego/ryżowego, aż się zeszkli. Dodaj starty imbir, anyż, cynamon i pokrojony na cienkie plasterki antrykot. Podsmaż całość przez kilka minut, aż mięso będzie złociste. Wlej sos rybny, sojowy, wrzuć trawę cytrynową oraz ¾ posiekanego chili i wymieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki pod kątem niczym bagietka.
Zalej całość 1,5 litra wody i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20-25 minut. Następnie wrzuć makaron i ugotuj w bulionie. Dopraw bulion cukrem oraz solą.
Nalej bulion do dużych misek, skrop sokiem z limonki, posyp kiełkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Przepis i zdjęcie: Tomek Woźniak