UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Wytrawne naleśniki z grzybami, soczewicą i tymiankiem

składniki

  • mąka orkiszowa 250 g
  • jajko 2
  • mleko 3,2% 200 ml
  • woda gazowana 200 ml
  • sól szczypta
  • masło klarowane
  • brązowe pieczarki ok. 480 g
  • średnia cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • czarna soczewica 140 g
  • bulion warzywny 400 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki tymianku łyżka
  • mikro listki rzodkiewki 1-2 garści
  • starty ser cheddar 100 g
  • olej rzepakowy do smażenia

sposób przyrządzenia

Zacznij od usmażenia naleśników. Do miski wbij jaja, dodaj sól i połącz składniki. Wlej mleko i wodę. Powoli cały czas mieszając dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nadmiar wlej do ciasta i szybko wymieszaj. Nakładaj ciasto na patelnię i kiedy końce naleśników się zarumienią oraz odejdą od patelni przerzuć placek na drugą stronę. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. Soczewicę ugotuj w bulionie aż będzie miękka. Grzyby oczyść i pokrój w nieregularne, mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Wrzuć cebulę, dodaj sól i krótko podsmaż. Następnie dodaj grzyby i czosnek. Smaż aż całość zmięknie i odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodaj tymianek i odcedzoną soczewicę. Naleśnik rozłóż płasko, na 1/4 placka połóż 2-4 łyżki farszu. Zawiń na pół a potem w trójkąt. Wykorzystaj w ten sposób cały farsz. Naleśniki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Podawaj posypane mikrolistkami rzodkiewki.

udostępnij

Bazylia idealnie
komponuje się z ziołami