UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Pesto z orzechów laskowych i oregano na kremowej polencie z jajkiem w koszulce

składniki

  • oregano 1 pęczek
  • bazylia 1/2 pęczka
  • świeże wyłuskane orzechy laskowe 1/4 szklanki
  • starty parmezan 1/2 szklanki
  • czosnek 2 małe ząbki
  • oliwa 1/2 - 2/3 szklanki
  • sok z cytryny kilka kropli
  • na polentę:
  • polenta (kasza kukurydziana) 2 szklanki
  • woda 8 szklanek
  • starty parmezan 1/2 szklanki
  • masło 2 łyżki
  • cukier 1 płaska łyżka
  • sól 3/4 łyżeczki
  • ew. krople soku z cytryny kilka
  • do podania:
  • jajka + ocet winny 4 +1 łyżka
  • świeże oregano
  • parmezan w płatkach odrobina

sposób przyrządzenia

Przygotowujemy pesto. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kilka minut – do lekkiego zezłocenia. Należy uważać by nie przesadzić, bo pieczone za długo będą gorzkie. Gorące orzechy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika zawijamy w kuchenną ściereczkę i trzemy mocno, pozbywając się brązowych skórek. Następnie ostudzone orzechy ucieramy lub blendujemy z resztą składników, oliwę dodając na koniec stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do słoika. Pesto możemy przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.

Wodę do gotowania polenty zagotowujemy, dodajemy kaszę i nie mieszając trzymamy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Wówczas dodajemy masło, cukier i parmezan, mieszamy intensywnie do ich połączenia, doprawiamy do smaku solą morską i sokiem z cytryny, jeśli uznamy to za właściwe (nie każdemu odpowiada jego dodatek w polencie).

Aby przygotować jajka, zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do małej miseczki, następnie zbliżając ją jak to tylko możliwe do powierzchni wody „wykładamy je” i zawijamy delikatnie od spodu łyżką. Wyciągamy łyżką cedzakową po czterech minutach i przekładamy od razu do przygotowanej miski z lodowatą wodą. Jeśli nie czujemy się pewnie w kwestii jajek w koszulkach, możemy po prostu ugotować je na miękko.

Polentę podajemy w miskach, przyozdabiamy wierzch dużą ilością pesto. Każdą porcję zwieńczamy jajkiem, płatkami parmezanu i odrobiną świeżego oregano.

Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
Coutellerie.pl

udostępnij