UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Makaron z cukinii i mango, z kurkami i sosem ziołowym

składniki

  • dojrzałe mango 1/2
  • średniej wielkości cukinia 1
  • kurki garść
  • porwany ser niebieski 2 łyżki
  • majeranek 1 doniczka
  • szałwia 1 doniczka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej ryżowy
  • miód pół łyżeczki

sposób przyrządzenia

W moździerzu umieść szałwię i lubczyk, dodaj sól i pieprz. Zacznij ucierać zioła, dolewając co jakiś czas olej ryżowy, tak aby uzyskać konsystencję pesto, na koniec skosztuj i dodaj więcej soli albo pieprzu do smaku. Przez gęste sito, przetrzyj ziołowe pesto tak aby uzyskać lekki ziołowy sos. Obierz mango i umyj cukinię. Pokrój za pomocą obieraczki julienne. Umyj dokładnie grzyby i osusz. Rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oleju. Wrzuć grzyby i smaż przez chwilę, dodaj miód, szczyptę soli i pieprzu. Smaż jeszcze przez chwilę aż grzyby ładnie się zarumienią. Pomieszaj mango z cukinią, dodaj ser, grzyby i skrop sosem z ziół.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com

udostępnij