UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Korzenne ciasto pietruszkowe z bazylią tajską i kremem z mascarpone i szałwią

składniki

  • ciasto:
  • jajka 4
  • olej 200 ml
  • cukier 200 g
  • pietruszka, obrana i starta na tarce 400 g
  • mąka 320 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • suszony imbir 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • posiekana bazylia tajska garść
  • Krem:
  • biała czekolada 100 g
  • masło 150 g
  • mascarpone 750 g
  • serek śmietankowy 250 g
  • cukier puder do smaku
  • posiekana szałwia garść

sposób przyrządzenia

Jajka zmiksować z cukrem i olejem aż będą puszyste. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, przyprawami i bazylią. Dobrze zamieszać i na koniec dodać startą pietruszkę. Przełożyć do formy i piec około 1 godziny w 180 st.C.Białą czekoladę i masło na krem stopić w kąpieli wodnej. Mascarpone zmieszać z serkiem śmietankowym i stopioną czekoladą z masłem. Energicznie mieszać. Dodać cukru pudru do smaku według uznania i garść posiekanej szałwii. Ciasto przekroić i posmarować kremem. Udekorować listkami szałwii i bazylii.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc

udostępnij