UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Gnocchi z bazylią

składniki

  • świeża bazylia 3 pęczki
  • orzechy pinii 5 łyżek
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól i pieprz do smaku
  • ziemniaki 500 g
  • jajko 1
  • mąka pszenna 50 g
  • sól łyżeczka
  • pieprz pół łyżeczki

sposób przyrządzenia

Aby przygotować pesto do miksera, wrzuć orzechy, bazylię, oliwę (oliwę dodawaj stopniowo do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję) oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj. Wstaw do lodówki. 

Ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze cząstki i gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij i poczekaj, aż trochę wystygną. Ziemniaki rozetrzyj praską. Dodaj sól, pieprz, mąkę i jajko. Szybko połącz składniki w kulę. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, roluj i krój na kluseczki. Aby powstało charakterystyczne wgłębienie, przyciśnij kluseczkę widelcem. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluseczki i gotuj przez kilka minut, aż będą gotowe. Podawaj z ziołowym pesto i świeżo tartym parmezanem.

 

udostępnij

Bazylia idealnie
komponuje się z: