Majeranek
- L
Potrzebujesz faktury?
Wyślij zamówienie na zamowienie@baziolka.pl
fakturę
W kuchni zastosowanie znalazły przede wszystkim małe, owalne liście o kolorze jasno zielonym z szarawym odcieniem. Mają charakterystyczny, ziołowy aromat, w smaku są słodkawe, często porównywane do bazylii i tymianku. Jako przyprawa doskonale sprawdzą się w wersji świeżej oraz suszonej.
Historia
Krewny oregano, który również pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. Rzymianie używali go w roli afrodyzjaku. W czasach średniowiecza z majeranku przygotowywano wieńce, które symbolizowały radość i były noszone podczas wesel. Zioło było wykorzystywane także podczas warzenia piwa, dopóki nie zastąpił go chmiel.
Warunki uprawy
Roślinę można uprawiać na domowym parapecie, warto jednak pomyśleć nad przesadzeniem jej do balkonowej skrzynki lub domowego ogródka. Majeranek w doniczce wymaga częstego zraszania i umiarkowanego podlewania. Roślina dobrze rośnie na stanowiskach częściowo nasłonecznionych i pięknie pachnie – jej aromat szybko wypełni całą kuchnię lub balkon.
Właściwości
Tradycyjnie majeranek podawano jako składnik herbaty osobom, które cierpiały na bóle głowy czy brzucha.
Jego składniki odżywcze decydują o tym, że działa uspokajająco, poprawia krążenie i pełni funkcję przeciwutleniacza.
Ciekawostka
Czy wiesz, że listki majeranku doskonale nadają się do zastosowania w przetworach warzywnych? Pasują między innymi do: ogórków, buraczków i pieczarek
Majeranek w doniczce – suszony, na surowo, do mrożenia i infuzowania
Ziele może być wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Świeży majeranek w doniczce pasuje do sałatek oraz do sosów przyrządzanych, jako dodatek do ryb. Z listków można również zrobić napar. Majeranek doskonale nadaje się do suszenia – na strychu, w piekarniku oraz do mrożenia, jednak najlepszym sposobem, by na długo zachować jego aromat, jest infuzowanie oleju. Polecamy wykorzystać do tego celu olej rzepakowy tłoczony na zimno.